30 července, 2020

,,Jaká energie je pro mě ideální?"

Jak mít energii pod kontrolou?

Na teplo domova ale i na rodinný rozpočet má vliv to, čím a jak topíme. Víte, jaké výhody a nevýhody přináší topení uhlím, nebo plynem? A věděli jste, že tepelná čerpadla jsou nejúspornějším a nejekologičtějším zdrojem vytápění? Pokud chcete topit efektivně a nezatěžovat okolní a životní prostředí, určitě pro Vás bude tento článek užitečný.

kotel

Kotel na biomasu

Jedná se o ekologický zdroj energie za nízkou cenu. Obecně řečeno automatické kotle patří mezi oblíbené způsoby vytápění domů. Používat lze pelety i kusové dřevo. Hlavní předností u tohoto typu je nízká cena paliva a navíc se jedná o ekologický a obnovitelný zdroj energie. Na vytápění rodinného domu , jehož roční tepelná ztráta je 60-70 GJ jsou potřeba cca 4 tuny pelet, což je něco okolo 25-30 tisíc korun, a to včetně dopravy pelet až k Vašemu kotli.

Plynový kondenzační kotel

Vytápění plynem patří mezi oblíbené a komfortní způsoby. Je považováno za velmi účinné a poměrně levné řešení. Výborný je kondenzační kotel, který využívá i teplo vzniklé kondenzací spalin, můžeme ho používat k vytápění domácnosti i ohřevu vody. Je nutné ale připojit kotel k odpadu a také zavést plynovou přípojku a rozvod plynu. Vybudování plynové přípojky je velmi nákladná věc, vyšplhá se klidně až na řády několika desítek tisíc korun.

Tepelné čerpadlo

Je to vůbec nejúspornější a nejekologičtější vytápění. Jeho výhoda spočívá v tom, že využívá levnou tepelnou energii, kterou čerpá z okolního prostředí. Má minimální nároky na obsluhu, také možnost online ovládání a regulování teplot. Lze s ním dům nejen vytápět, ale během letních měsíců i ochlazovat. Počáteční investice je ale vyšší a její návratnost je cca 6 let.

Vytápění elektřinou

Jedná se o téměř bezúdržbový a velmi pohodlný způsob vytápění. Pořizovací cena je celkem nízká, což je jednou z výhod , další z výhod je to, že se na elektrokotle nevztahuje povinnost pravidelných revizí. Celkový provoz je pak tichý a není k němu potřeba ani komín, jelikož ho lze instalovat rovnou na zeď. Přes všechny zmíněné výhody je ale jeho provoz celkem finančně nákladný, a proto se hodí do domů a bytů s malou tepelnou ztrátou.

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my



apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram