22 května, 2020

Koronavirus a hypoteční trh

Co se nyní děje na hypotečním trhu?

 

,,Svět se pro nás na několik dlouhých týdnu otočil vzhůru nohama, zažili jsme věci, na které nikdo z nás snad ani nepomyslel. Sociální distance, omezení volného pohybu a další znaky s koronavirem spojené však nejsou natolik vážné, jako to, co se děje v odvětví ekonomiky. Můžeme sledovat propouštění zaměstnanců, které zdaleka není u konce. Jsme svědky toho, jak Covid-19 drtí jedno ekonomické odvětví za druhým, jak i zaběhlé podniky ,,válcuje" neuvěřitelnou silou a mnoho z nich tak musí své působení na trhu ukončit. Avšak dovolili bychom si říct, že ten největší pohyb ekonomiky a celé ekonomické krize uvidíme až v průběhu několika dalších měsíců."

Špatně zvolená fixace u hypotéky vám může zkomplikovat život. Jak ...

Mnoho z nás také očekávalo, že hypoteční trh bude díky těmto dopadům stagnovat, že lidé v nejisté době koupi nemovitosti odloží, aktuální čísla ale ukázala opak a propad na hypotečním trhu se zatím nedostavil. Letos v dubnu banky poskytly celkem 6744 hypoték v celkovém objemu 17,845 miliardy korun. A co je na tom překvapující? Meziročně jde totiž z hlediska poskytnutí hypoték vůbec o nejsilnější duben od roku 2003. Jeden z hlavních a celkem zásadních vlivů je nárůst průměrné ceny hypotéky, která se letos v dubnu dostala na rekordních 2 645 985 korun.

Mohli jsme zaznamenat i to, že úroková sazba se drží velmi nízko, například  v dubnu klesla o pět bazických bodů na 2,39 procenta, to bylo reakcí na dvojí březnové snížení Českou národní bankou. K dalšímu výraznému snížení pak došlo na začátku května, kdy přišli centrální bankéři se snížením základní sazby o 75 bazických bodů a tedy na současných 0,25 procenta. Možnost využití dalších nástrojů na měnové uvolnění  včetně devizových intervencí, či záporných sazeb ČNB dále nevyloučila. Díky tomu všemu by mohlo následovat další zlevnění hypoték a stabilizace celého trhu. Zájem o hypotéky se bude nejvíce odvíjet od celé ekonomické situace. S prodeji bytů nejspíše spějeme k mírnému poklesu cen, ale výrazně by se propadnout neměly. Vše bude závislé i na jednotlivých krajích. Lidé budou potřebovat stále někde bydlet, poptávka po bytech tak nikdy nevymizí, můžeme ale očekávat mírné ,,vlny" a výkyvy na trhu. Stejně tak už není nutné čekat na avizované zrušení daně z nemovitostí, které se týká starších domů a bytů, jelikož ministryně financí jasně sdělila, že se to bude týkat všech transakcí zpětně do prosince loňského roku. Noví žadatelé o hypotéku se ale musí připravit na to, že banky budou nyní mnohem přísněji posuzovat výše příjmů a schopnost splácení svých závazků.

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my


apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram