13 února, 2019

Prodáváte dům? Pak si pohlídejte potřebnou dokumentaci.

Okolo prodeje domu je spousta papírování a starostí. Víte o tom, že jste jako prodávající povinen kupujícímu dodat stavební dokumentaci? Jestliže tento fakt opomenete, nemusí se Vám to vyplatit.

Zákony mluví jasně

O povinném držení dokumentace skutečného provedení stavby mluví především dva předpisy: zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (známý hlavně jako „stavební zákon“) a dále pak vyhláška č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb. Je zde mimo jiné uvedeno, že majitel je povinen uchovávat dokumentaci po celou dobu trvání stavby. Jedná se především o ty dokumenty, jež jste potřebovali ke kolaudaci. Bohužel Vás neomlouvá ani to, že se dokumentace nezachovala, nebo dokonce nebyla vůbec pořízena. Jako vlastník stavby musíte pořídit dokumentaci novou.

Někdy stačí méně

V některých případech není potřeba nechat vyhotovit plnou dokumentaci, ale jen takzvaný zjednodušený pasport stavby. To je možné, když jsou dochovány doklady o jejím povolení či zkolaudování a je používána stále ke stejnému účelu. Ani tato zjednodušená forma však není zadarmo. Počítejte, že vyhotovení zjednodušeného pasportu stojí kolem deseti až dvacet tisíc.

Prodej bez dokumentace se nemusí vyplatit

Říkáte si, že na nějaké dokumentaci přece tak nesejde a nic se nestane, pokud ji prostě nedodáte? Není to však tak jednoduché. Hrozí Vám totiž pokuta od stavebního úřadu. Její výše může být až dvacet pět tisíc korun. Nic nezískáte ani tím, že dům bez dokumentace prodáte, byť prostřednictvím realitní kanceláře. Kupující Vás totiž může udat a promlčecí lhůta od uzavření kupní smlouvy na nemovitost jsou tři roky. Takže spousta času, kdy se to kupujícímu může rozležet v hlavě.

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my


apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram