9 ledna, 2019

Na co máte jako nájemník právo?

Na co máte jako nájemník právo? 

Také vám pronajímatel nařizuje, že nesmíte chovat žádné domácí zvíře, nebo si vbytě přihlásit trvalé bydliště? Podle nového občanského zákoníku na to ale již nemá právo.  

Majitelé sází na nevědomost 

Přestože nový občanský zákoník, který pozměnil práva nájemníků, platí již od 1.1.2013, pronajímatelé to odmítají reflektovat. V mnoha smlouvách jsou tak uvedeny podmínky, jež nemají právo vyžadovat. Kterých se to týká především? 

Zákaz chovu domácích mazlíčků – Majitel může chov zakázat jen v případě, kdy dokáže, že vaše zvíře ohrožuje ostatní nájemníky. 

– Zapsání trvalého bydliště či místa podnikání – Nově nemusíte shánět souhlas majitele bytu a výše uvedené si na byt zapsat. 

– Sankce pro nájemníka – I pokud jste podepsali smlouvu, kde je uvedena nějaká pokuta, majitel ji po vás podle nového zákoníku nemůže vymáhat.   

– Možnost nastěhovat si do bytu příbuzného – I když vám přijede tetička na několika měsíční návštěvu, nepotřebujete k jejímu ubytování souhlas majitele.  

Nový zákoník chrání slabší stranu 

I když se očekávalo, že se nový občanský zákoník bude snažit vyrovnat sílu obou stran, tedy nájemníků i pronajímatelů, vypadá to, že ochranou ruku drží spíše nad nájemníky. I z toho důvodu došlo ke zrušení tří měsíční výpovědní lhůty. Jenže řada nájemníků o změnách neví a pronajímatelé z toho těží. Například v situaci, kdy vám přijde výpověď z bytu, byť je protiprávní, pokud se do dvou měsíců neodvoláte, výpověď se stává platnou. Nevědomost ani v tomto případě neomlouvá. 

Ani pronajímatel není bezmocný 

To nejpodstatnější, v čem nový občanský zákoník ulehčil majitelům, je situace ohledně bytů pronajímaných na dobu neurčitou. K výpovědi nájemníků už nepotřebují souhlas soudu a nemusejí shánět náhradní bydlení.  

Dvakráčti… 

Jestliže i vy máte před podpisem nájemní smlouvy, raději si nejprve projděte nový občanský zákoník, ať víte, na co máte právo a čím se vás snaží pronajímatel jen obalamutit. Nebo se svěřte do rukou dobré realitní kanceláře či realitního makléře.  

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my



apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram