17 února, 2022

Kolísající hypoteční trh v roce 2022

Nad hypotečním trhem se stahují mračna. Zatímco v roce 2020 trhal hypoteční trh rekordy, v roce 2022 můžeme čekat velký propad zájmu o čerpání hypoték. K situaci nepřispívají ani předražené ceny bytů, nebo podhodnocování odhadů tržních cen nemovitostí od bank.

ČNB zvedla sazby o 0,75p.b . Jedním z cílů zvyšování sazeb je dosáhnout posílení koruny a zmírnit tak importovanou inflaci. Bohužel navzdory nedávnému vyjádření Jiřího Rusnoka, že sazby se již zvyšovat nebudou, Česká koruna opět oslabila, což může být důvodem i pro další zvyšování sazeb. Koruna nyní činí 24,40 Kč za Euro.

ČNB se nachází pod velkým celoplošným tlakem a čelí tak nelehké situaci, podle několika odborníků ČNB opět přistoupí k dalšímu zvýšení, a to o 0,5%. Toto navýšení má hned několik důvodů a jedním z nich je ten, že předpokládaný nárůst inflace dosáhne až deseti procent.

Při současných sazbách je rozdíl opravdu veliký a reálné sazby jsou v záporu. Sazby mohou již v prvním pololetí dosahovat výše než k pěti procentům, a to právě z důvodů velmi rychlé inflace. Jak bude dále prostupovat inflace trhem, bude muset ČNB učinit další rozhodnutí, které se bude týkat sazeb v druhém pololetí. Na stole jsou dva scénáře, buď se inflace ,,umoudří‘‘, bude se pohybovat na hranici 5% a ČNB se tak může rozhodnout snížit sazby ke 4%, a nebo nastane scénář druhý, kdy ČNB ponechá sazby mezi 5-6% v důsledku ,,pádivé“ inflace. Nezbývá nám, než doufat, že se situace ustálí a ČNB se tak přikloní ke scénáři číslo jedna.

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my



apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram