20 července, 2021

Vlastní bydlení je stále komplikovanější

Pro mladého Čecha je stále náročnější vydobýt si vlastní bydlení. Bydlení v nájmu již není pro mnohé v kurzu a většina lidí prahne po svém vlastním ,,DOMA''. Jenže dostupnost bydlení se stále zhoršuje, a to hlavně díky růstu cen i skupování nemovitostí na investici.

Investiční byty a domy dle průzkumů vlastní v České republice 6% Čechů a dalších 7% koupi takovéto nemovitosti zvažuje. V některých městech je nájem dražší než měsíční splátka hypotéky. Vlastní bydlení je pro Čechy především lákavé proto, že považují za výhodnější platit hypotéku než nájem, další příkladem může být i výše důchodů. Ve větších městech si průměrný důchodce nemůže dovolit platit nájem a k tomu ještě běžné měsíční výdaje, proto je pro mnohé důležité pořídit si zavčas bydlení vlastní.

Češi jsou velmi citliví na slevy, běžně se na trhu využívají slevové akce, s kterými se obchodníci naučili velmi dobře pracovat a mnoho lidí tak podvědomě manipulovat, jinak tomu není mnohdy ani na realitním trhu, protože ,,levnější to už přece nebude''. Mladé rodiny s příchodem potomků mají pochopitelně největší ambice si nějaký ten vlastní dům, či byt na pěkném místě ''ulovit'', bohužel mnoho z nich na vlastní bydlení nedosáhne, často chybí úspory, další překážkou jsou nízké příjmy, i příliš vysoké ceny nemovitostí (viz. tabulka průzkumu níže).

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my



apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram