19 ledna, 2021

Prodáváte dům či byt? Vyberte si toho pravého makléře!

Prodej nemovitosti není snadná záležitost. Čeká vás spousta papírování, hledání vhodného kupce a především stanovení té správné tržní ceny nemovitosti, abyste na prodeji neprodělali. Už teď vám jde hlava kolem? Pak vše svěřte do rukou realitního makléře.

Bez starostí, ale ne zadarmo

Na realitním trhu se pohybuje mnoho makléřů. Jak si tedy vybrat toho pravého, kterému svěříte prodej svého rodinného domu, bytu či chalupy? Položte mu na začátek jednu prostou otázku: "Co všechno obsahuje vaše provize?" Dozvíte se tak, jaké služby od něj můžete očekávat. Nevybírejte si však makléře jen podle výše provize. Zde totiž dvojnásob platí, že nejste tak bohatí, abyste si mohli kupovat levné věci. 

,,Za co vás platím?"

Na výše zmíněnou otázku můžete dostat různé odpovědi. Ne všichni makléři poskytují stejné služby. A co by tedy měla obsahovat férová provize?

  • 1. Stanovení tržní ceny nemovitosti – V porovnání s aktuálním realitním trhem by měl makléř stanovit cenu, za jakou budete nemovitost prodávat. Případně zajistit odhad tržní ceny nemovitosti jiným odborníkem. 
  • 2. Zpracování nabídky nemovitosti – Způsob, jakým dá makléř vědět potenciálním zájemcům, že je vaše nemovitost k prodeji. To zahrnuje i kvalitní nafocení, video prohlídku apod. Dále pak inzerci na největších realitních serverech, ale i inzertní plachtu na nemovitosti, lokální letákovou kampaň, uspořádání dne otevřených dveří a aktivní vyhledávání klientů. 
  • 3. Prohlídky nemovitosti – Makléř si domlouvá schůzky se zájemci a o všem informuje majitele. 
  • 4. Dokumentace – Makléř připraví rezervační smlouvu, smlouvu o smlouvě budoucí, kupní smlouvu, ale zajistí i přijetí rezervačního depozita a smlouvu o advokátní úschově. Dále vypracuje návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí a na základě vaší plné moci zajistí i jeho vklad. A tím ještě nekončíme. Může vám vypracovat i daňové přiznání k dani z převodu nemovitosti. 
  • 5. Předání nemovitosti – Jedná se o sepsání předávacího protokolu, někteří makléři ale nabízejí i asistenci při přehlášení energií apod. 

Makléř s velkým M

Najděte si takového makléře, díky kterému budete moci starosti kvůli prodeji nemovitosti pustit z hlavy. K férové provizi je tak ještě nutno přičíst férové jednání, které je pro bezproblémový průběh celého obchodu nezbytné.

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my



apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram