15 ledna, 2021

Hypoteční trh v roce 2021

Navzdory všem pandemickým opatřením byl zájem o hypotéky v roce 2020 opravdu velký, dosáhl až rekordních čísel. Celkový objem hypoték se v minulém roce vyšplhal na 200 miliard korun.

Pokud se koukneme na aktuální situaci, je nám asi všem jasné, že na hypotéku nedosáhne každý. Stávající situace s pandemií covid připravila mnoho lidí o příjmy i práci, tudíž celkový objem sjednaných úvěrů bude letos o něco nižší. Banky budou opravdu pečlivě a opatrně sledovat zdroj příjmů, těžší to tedy budou mít lidé například z oboru gastronomie i cestovního ruchu. Málo lidí ví, že již v první vlně pandemie si banky připravily seznam profesí a oborů, které lockdown začne takzvaně likvidovat. Jednalo se o již zmíněný cestovní ruch a gastronomii, ale také kulturu, hotelnictví i volnočasové aktivity, tady je šance na získání hypotéky opravdu mizivá. Jestli bude vakcína zlomovým okamžikem, nebo ne, to se dozvíme v následujících měsících.

Banky začaly snižovat odhady tržních cen nemovitostí v rámci přípravy na ,,horší časy‘‘. Ocenění nemovitostí je výrazně nižší, než je její aktuální kupní cena. Nejvíce si toho lze povšimnout u staveb a pozemků v méně vyhledávaných lokalitách a starších nemovitostí v původním stavu. Tímto způsobem se banky snaží minimalizovat jakékoliv riziko finanční ztráty. Mnoho lidem tak banky znemožní, nebo zhorší dostupnost vlastního bydlení a Češi si budou muset připravit opět více vlastních zdrojů na vyhlédnuté bydlení. Navíc je třeba si uvědomit, že hypotéky souvisí i s nezaměstnaností, která v roce 2021 opravdu poroste. Mnoho firmám došly, nebo dochází rezervy,  budeme přihlížet výraznému propouštění zaměstnanců. Objem hypoték tak bude logicky nižší v rámci růstu čísel nezaměstnanosti. Nezbývá nám než se spolehnout, že vakcína pro nás bude zlomovým bodem k navrácení do původního života.

Kde nás najdete

Vinohradská 2396/184
130 00 Praha 3

Zavolejte nám


Sociální sítě a my



apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram